Ženska klapa Certissa

Ženska klapa Certissa osnovana je u 10.10. 2011.godine.iz prijateljevanja nekolicine članica koje su došle na ideju populariziranja klapskog pjevanja u Slavoniji gdje je puno obitelji podrijetlom iz Dalmacije. Naziv klape je vezan za povijest Đakova budući je još u rimsko doba ovdje postojalo naselje Certissa. Članice klape su žene u najboljim godinama koje okuplja zajednička ljubav prema klapskom načinu pjevanja.

Klapsko je pjevanje upisano na UNESCO- ov reprezentatitvni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2012.godine. To je tradicijsko višeglasno homofono pjevanje bez pratnje instrumenata. Klape čine manje skupine pjevača koje uz prijateljstvo i druge interese veže i ljubav prema zajedničkom pjevanju.Tekstovi klapskih pjesama jesu uglavnom ljubavni, prožeti motivima prirode i zavičaja, a mogu biti poetski, optimistični i šaljivi, ali i pretjerano sentimentalni. Iako Panonsko more više ne postoji ova klapa nastoji povezati zelenu i plavu Hrvatsku pjevajući klapski u srcu Slavonije i tako razbija predrasudu da je klapsko pjevanje rezervirano samo za područje Dalmacije. U svojim počecima klapa je uvježbavala izvorne klapske pjesme, a poslije i obrade drugih glazbenih žanrova i naravno slavonske pjesme koje su rado slušane u Primorju.Klapa redovno surađuje sa drugim klapama širom Lijepe naše kao gost na njihovim događanjima, sudjeluje na kulturnim događanjima u svom gradu ( Đakovački vezovi, Advent u Đakovu, Lijepom našom, Smotra starogradskih pjesama i plesova, Selo moje na brdašcu). Klapa odlazi na Smotre klapa po Primorju ,2015 je sudjelovala i na poznatom Omiškom festivalu, sudjeluje na Smotri U Lisinskom u Zagrebu, te na kulturno – glazbenim događanjima u regiji ( Urbani šokci i Sve boje muzike u Somboru, Večeri ženski vokalnih sastava u Bocanjevcima, Dužijanca u Lemešu ) ali i na Smotri u Hercegovini.

Klapa Certissa je i osnivač – domaćin jedine Smotre klapa u Slavoniji pod nazivom „U srcu te nosim“ koja se već tradicionalno održava početkom rujna u Đakovu i tada ugošćuje razne klape iz Hrvatske ali i BiH, Austrije, pa možemo slobodno reći da je to Međunarodna smotra klapa koja je dio gradske manifestacije Zvonila su zvona katedrale naše. Klapa Certissa sad već tradicionalno održava i koncert u svom gradu povodom Dana žena s renomiranim klapama kao što su Contra i Iskon.

Adresa: Ruđera Boškovića 5a, Đakovo
Facebook stranica: Ženska Klapa Certissa Đakovo
Kontakt telefon: 091 979 8660Dobra strana Hrvatske

Kako izgubiti trbuh nakon poroda?

Jedan od najčešćih problema s kojima se suočavaju nove majke je pokušaj gubitka trbuha nakon poroda. Nakupljanje masnog tkiva u području trbuha tijekom trudnoće može