Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru

Projekt „Budi svjestan, budi spreman“

Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru mnogo vremena i truda ulaže u educiranje i informiranje građanstva na temu priprema i djelovanje u izvanrednim situacijama. U sklopu javnog natječaja za dodjelu financijskih sredstava 2019. godine od strane Vodovod d.o.o., Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru prijavilo je sufinanciranje projekta „Budi svjestan, budi spreman“, koji je i odobren.Projekt je bio usmjeren buđenju svijesti kod djece predškolske dobi o važnosti pripreme za djelovanje u izvanrednim situacijama- potresi kao i važnosti klimatskih promjena. Jedan od ciljeva samog projekta bio je doprinijeti boljem razumijevanju tema priprema za izvanredne situacije i klimatske promjene te ublažavanje negativnih posljedica istih.

Nositelj i provoditelj projekta bio je Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru u suradnji s Dječjim vrtićem Biograd. Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru dugi niz godina surađuje s DV Biograd kroz program Odgoj za humanost od malih nogu ali i kroz razne druge aktivnosti. Provedba projekta u DV Biograd bila je nastavak već odlične suradnje.

Projekt se provodio od siječnja do lipnja 2020. godine.

Kroz projekt sudionici su sudjelovali na radionicama na temu klimatske promjene kroz koje su naučili važnost recikliranja ali i utjecaj klimatskih promjena na našu zajednicu. Kroz radionice izrađen je komposter u dvorištu dječjeg vrtića te su sudionici izradili reciklirani papir od starih novina koji smo koristili na ostalim radionicama u sklopu projekta. Veliki naglasak stavio se na recikliranje i ponovno korištenje i upotrebu.

U sklopu radionica na temu pripreme za djelovanje u izvanrednim situacijama, sudionici projekta naučili su brojeve žurnih službi te kako se ponašati tijekom potresa. Sudionici projekta kroz simulacijske vježbe naučili su gdje se u prostoriji i na otvorenome nalaze sigurna mjesta u slučaju potresa. U sklopu radionica sudionici su imali priliku naučiti što nam je sve potrebno u kompletu za izvanredne situacije te su na recikliranom papiru sami kreirali svoj komplet za izvanredne situacije.

Kroz projekt izražena je online kampanja kako bi se promoviralo volontiranje i važnost volontiranja kao i razvijanje svijesti i priprema za djelovanje u izvanrednim situacijama i klimatskim promjenama. Online kampanja objavljena je na facebook i instagram profilu Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

Na kraju projekta održana je i izložba nastalih u sklopu projekta.

U provedbi projekta bilo je uključeno 10 volontera koji su sudjelovali u pripremama i provedbi aktivnosti projekta te im se ovim putem zahvaljujemo.Dobra strana Hrvatske

Najpopularnije plaže u Hrvatskoj

Hrvatska, smještena na jadranskoj obali, nudi neke od najljepših plaža u Europi. S kristalno čistim morem, raznolikom obalom i bogatom kulturnom baštinom, hrvatske plaže privlače

Kako pozitiva mijenja svijet?

Pozitivnost ima nevjerojatnu moć mijenjanja svijeta na bolje, kako na individualnoj tako i na kolektivnoj razini. Pozitivan stav može imati dubok utjecaj na naše mentalno