Od Ideje do Inkluzije: Uspjeh Udruge Liberato

U srcu Dalmacije, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, postoji udruga koja neumorno radi na poboljšanju života osoba s invaliditetom i mladih. Osnovana prije samo nekoliko godina, udruga Liberato brzo je postala sinonim za inovacije, inkluziju i pristupačnost. Kroz svoje projekte i aktivnosti, Liberato se ističe u promoviranju prava i mogućnosti za osobe s invaliditetom, stvarajući pozitivne promjene u zajednici.

Misija Udruge Liberato je stvaranje svijeta u kojem su osobe s invaliditetom potpuno integrirane u društvo i imaju jednaka prava i mogućnosti. Ova vizija vodi sve aktivnosti udruge, od edukacija i radionica do razvoja tehnoloških rješenja koja olakšavaju svakodnevni život osobama s invaliditetom.



Sve je počelo s idejom nekoliko entuzijasta koji su željeli učiniti nešto konkretno za osobe s invaliditetom u svojoj zajednici. Osnivači udruge, vođeni vlastitim iskustvima i potrebama svojih bližnjih, odlučili su osnovati udrugu koja će se boriti za prava osoba s invaliditetom. Od samih početaka, Liberato se usredotočio na inovativne projekte i suradnju s lokalnim zajednicama, institucijama i privatnim sektorom.

Jedan od najznačajnijih projekata Udruge Liberato je LiberatoMap. Ovaj projekt ima za cilj mapirati pristupačne lokacije u gradovima i pružiti korisne informacije osobama s invaliditetom putem digitalne platforme i mobilne aplikacije. LiberatoMap omogućava korisnicima da lako pronađu pristupačne restorane, kafiće, kulturne ustanove, parkove i druge javne površine.

“Naš cilj je stvoriti gradove u kojima se svatko može slobodno kretati i sudjelovati u društvenom životu bez prepreka”, objašnjava Stipo Margić, izvršni direktor Udruge Liberato. “LiberatoMap je rezultat zajedničkog rada, istraživanja i suradnje s brojnim partnerima, a njegova vrijednost prepoznata je i od strane lokalnih vlasti i turističkih zajednica.”

Suradnja s lokalnim zajednicama ključna je za uspjeh udruge Liberato. Gradovi kao što su Split, Trogir, Pula, Makarska i Omiš prepoznali su važnost projekta LiberatoMap i aktivno sudjeluju u njegovoj provedbi. Udruga također često surađuje sa Županijskom udrugom slijepih i Sveučilištem u Splitu, čime se osigurava šira podrška i uključivanje različitih dionika.

Edukacija i podizanje svijesti igraju ključnu ulogu u aktivnostima udruge Liberato. Organizirane su brojne radionice i edukacije za učenike, studente, turističke radnike, ali i širu javnost. Cilj je educirati sve dionike o važnosti pristupačnosti i inkluzije te im pružiti alate i znanja kako bi mogli prilagoditi svoje usluge i objekte osobama s invaliditetom.

Utjecaj udruge Liberato na zajednicu vidljiv je na svakom koraku. Osobe s invaliditetom imaju veću slobodu kretanja, a lokalne zajednice postaju svjesnije važnosti pristupačnosti. Kroz LiberatoMap, turisti s invaliditetom sada mogu lakše planirati svoje posjete i uživati u turističkoj ponudi Splitsko-dalmatinske županije.

Udruga Liberato stalno radi na unapređenju tehnološke infrastrukture i performansi svojih platformi. Nedavno su završene optimizacije sustava i implementirane nove funkcionalnosti koje dodatno poboljšavaju korisničko iskustvo. Održavanje visoke kvalitete usluge ključni je prioritet za tim udruge, a povratne informacije korisnika igraju važnu ulogu u kontinuiranom razvoju.

Održivost je još jedan važan aspekt rada udruge Liberato. Projekt LiberatoMap i druge inicijative udruge podržavaju trend zelene Hrvatske kroz korištenje solarne energije i drugih ekološki prihvatljivih tehnologija. Time se smanjuje ovisnost o uvoznim energentima i promovira održivi turizam.

Iako je udruga Liberato već postigla mnogo, njihov rad daleko je od završenog. Planovi za budućnost uključuju daljnje širenje LiberatoMap platforme na druge gradove i županije, kao i razvoj novih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom.

“Cilj Udruge Liberato je obuhvatiti cijelu Hrvatsku i pružiti univerzalni alat za pristupačnost”, kaže Stipo Margić. “Također, planiramo pokrenuti nove inicijative koje će dodatno poboljšati svakodnevni život naših korisnika.”

Udruga Liberato postala je simbol promjena i nade za osobe s invaliditetom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i šire. Kroz svoje inovativne projekte, edukacije i suradnje, Liberato gradi inkluzivniju i pristupačniju budućnost za sve. Njihova posvećenost i strast za promjenom inspiriraju mnoge, dok konkretni rezultati njihovog rada donose stvarne promjene u zajednici.

Kako se udruga nastavlja širiti i razvijati, jedno je sigurno – Liberato će i dalje biti svjetionik nade i pozitivan primjer kako zajedništvo, inovacije i predanost mogu stvoriti bolji svijet za sve nas.



Dobra strana Hrvatske

Humanitarni nogometni turnir

Mladi iz Petrčana imaju veliko srce sto dokazuje humanitarna akcija koja će započeti u petak, 9. kolovoza, u Petrčanima. Radi se o humanitarnom nogometnom turniru

Kako naučiti dijete čistiti igračke?

Svi roditelji, prije ili kasnije, postavljaju sebi ovo pitanje: Kako naučiti dijete čistiti igračke ? Naravno, to nije najvažnija vještina, ali je poželjno da se

Zašto nos bude začepljen?

Začepljenje nosa može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući prehladu, alergije, sinusne infekcije, iritaciju sluznice ili strane tijela u nosu. Ova pojava može otežati disanje i