ZIPKA Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije

Zipka Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije

Zipka Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije (dalje u tekstu: Zipka Varaždin) je udruga sa sjedištem u Varaždinu, osnovana je 2007. godine od strane nekoliko udomitelja koji su kroz svoje dugogodišnje udomiteljsko iskustvo poželjeli učiniti nešto više za djecu koja zbog raznih okolnosti nisu mogla ostati u svojim biološkim obiteljima. Osnivači Udruge zadali su si jasne ciljeve prema kojima streme svojim svakodnevnim radom. Oni žele dovesti udomiteljstvo na višu razinu kako bi udomljena djeca i mladi dobili što kvalitetniju skrb te priliku za bolju budućnost kod izlaska iz udomiteljstva, a isto tako kako bi udomitelji primili podršku i pomoć u rješavanju statusnih pitanja. Jedan od ciljeva Udruge je i razvoj socijalnih usluga u lokalnoj sredini kroz stambenu zajednicu kako bi se mladima iz udomiteljstva olakšao proces osamostaljivanja nakon izlaska iz udomiteljske obitelji.

Vizija Zipke Varaždin je: „Zadovoljan udomitelj – sretno dijete!“, a misija je „Promicanje i razvoj kvalitetnog udomiteljstva.“

Udruga djeluje na području Varaždinske županije, te okuplja preko 50 udomiteljskih obitelji, u kojima u većini slučajeva živi više udomljene djece.

U svojem 13-godišnjem radu Udruga je ostvarila i više nego što su njeni osnivači mogli zamisliti. Udruga redovito organizira grupe podrške za udomitelje gdje oni mogu međusobno dijeliti svoja iskustva te dobiti podršku i pomoć u rješavanju izazova sa kojima se susreću u svojoj brizi za udomljenu djecu. Do sada je Udruga napisala i provela preko 30 uspješnih projekata te također sudjelovala kao partner u mnogim projektima. U projektnim aktivnostima Udruga se fokusira na potrebe udomljene djece i mladih te im kroz edukativne i kreativne radionice pruža mogućnost boljeg snalaženja u svojoj okolini, pomaže im se u učenju te se organiziraju razne aktivnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Zipka Varaždin je prva udruga udomitelja u Hrvatskoj koja je uvela organizirano stambeno stanovanje za mlade koji izlaze iz udomiteljske skrbi, te danas postoje dvije stambene zajednice u Varaždinskoj županiji.

Stambena zajednica Varaždin u funkciji je od 2015. godine. Grad Varaždin je Udruzi ustupio stan veličine 60 m² na korištenje te u tom stanu istovremeno mogu boraviti 2 osobe. Do sada je 5 mladih osoba koje su bile na izlasku iz udomiteljskih obitelji dobilo priliku stanovanja u stambenoj zajednici što im je pomoglo u osamostaljivanju, a trenutno u stanu borave 2 osobe. Udruga posjeduje licencu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za organizirano stanovanje u tom stanu.

Stambena zajednica Petrijanec ima smještajni kapacitet za 4 osobe, nalazi se u potkrovlju kuće veličine 150 m², te je u funkciji od 2018. godine. Do danas su tamo boravile 4 mlade osobe koje su izašle iz udomiteljskih obitelji, a trenutno tamo stanuju 3 osobe. Udruga je predala zahtjev za dobivanje licence i za ovu stambenu zajednicu.

U 2019. godini Udruga je provela humanitarnu akciju „DA KUĆA POSTANE DOM“ o kojoj se glas pronio po cijeloj Hrvatskoj. Cilj akcije je bio adaptacija obiteljske kuće za 4 sestre koje su ostale bez roditelja i unazad 6 godina bile u udomiteljstvu. Ta kuća im je bila jedina poveznica sa djetinjstvom kada su još živjele sa svojim roditeljima i nisu brinule o svojoj budućnosti jer su se osjećale sigurnima u okrilju svoga doma. Udruga je 01.03.2019. godine pokrenula humanitarnu akciju sa ciljem da ta kuća ponovno postane dom i ujedini 4 sestre koje su sada mlade djevojke na početku samostalnog života izvan udomiteljskih obitelji. Humanitarna akcija podržana je od strane Varaždinske županije i Općine Jalžabet, te je okupila mnogo donatora koji su doprinijeli novcem, građevinskim materijalom ili radovima. Glumac Jan Kerekeš bio je glavni promotor humanitarne akcije koji je uvelike doprinio njenoj uspješnosti. Kao i druge akcije humanitarnog karaktera i ova je pokazala koliko se toga može postići kad se ljudi ujedine. Kompletno renovirana i namještena kuća sestrama je predana na korištenje 23.12.2019., te su nakon 6 godina razdvojenosti sestre opet mogle provesti Božić i blagdane zajedno.

Udruga je 05.05.2020. godine osnovala Zakladu Zipka kako bi se pomoglo udomljenoj djeci i mladima koji izlaze iz udomiteljstva u situacijama kada im je najpotrebnije. Sredstva Zaklade koristit će se za pomoć u rješavanju zdravstvenih problema, plaćanju školarine, prekvalifikacije, dodatne edukacije, polaganja vozačkih ispita, kod osamostaljivanja i sl. Zaklada je osnovana uz financijsku podršku poslovnog subjekta C&A te donacija fizičkih osoba.

Trenutno Udruga provodi 7 projekata, te dobiva financijsku podršku od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz „Institucionalnu podršku“ kojom se financira plaća koordinatora aktivnosti.

Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku financira 3 projekta koja Udruga provodi.

Jedan od projekata je „Ključ uspjeha“ kojem je cilj povećati socijalnu uključenost mladih osoba iz udomiteljstva s područja Varaždinske županije na tržište rada. Sa mladima se provode individualna savjetovanja, grupne radionice, te je nekoliko mladih dobilo priliku polaganja vozačkog ispita.

Projekt „Reci NE nasilju!“ želi smanjiti nasilje među djecom i vršnjacima. Radionicama za djecu, roditelje i udomitelje utjecati će se na osvještavanje odgovornosti svakoga u borbi protiv nasilja te će promovirati nenasilje nad i među djecom.

Trogodišnji program „U pravom smjeru“ želi poboljšati kvalitetu života mladih iz udomiteljstva te mladih iz obitelji u riziku s područja Varaždinske županije kako bi se spriječila njihova institucionalizacija po izlasku iz udomiteljstva, odnosno iz primarne biološke obitelji.

Grad Varaždin financira projekt „Sa sigurnošću u samostalnost“. Aktivnosti na projektu fokusiraju se na mlade koji izlaze iz udomiteljstva kako bi im se pružila prilika stanovanja u Stambenoj zajednici Varaždin. Mladi uz pomoć mentora izrađuju individualni plan za budućnost kako bi lakše ostvarili svoje ciljeve.

Varaždinska županija financira projekt „Zajedno za samostalnost“ kojim će se povećati kvaliteta života mladih koji izlaze iz udomiteljstva smještajem u Stambenu zajednicu u Petrijancu te pružanjem podrške u osamostaljivanju od strane Mentora i stručnih djelatnika Udruge.

Grad Ludbreg financira projekt „Čovječe, ne ljuti se!“ kojem je cilj povećati kvalitetu života mladih iz udomiteljstva na području Ludbrega kroz stvaranje preduvjeta za sigurno okruženje i aktivno zalaganje za prevenciju bilo kojeg oblika nasilja.

Iza imena Udruge Zipka Varaždin stoje hrabri ljudi, udomitelji, koji žele da svako dijete odrasta u obitelji jer je to najbolje okruženje za djecu. Odrastanje u ustanovama je štetno za djecu, osobito najmlađu, te se manifestira kroz zdravstvene i kognitivne teškoće, zaostajanje u razvoju jezika i govora i poteškoće u ponašanju. Svatko dijete zaslužuje odrastati okruženo ljubavlju, stabilnošću i sigurnošću koje pruža obitelj.

Nadamo se da će ova priča potaknuti ljude da i sami postanu udomitelji, te barem jednom djetetu pruže dom i uvjete koje zaslužuje. Ukoliko imate kakva pitanja Zipka Varaždin stoji vam na raspolaganju, bilo da ste potencijalni udomitelj ili dijete kojem je potrebna pomoć.

Web stranica: zipkavarazdin.hr
Facebook stranica: facebook.com/Zipka-Udruga-udomitelja-za-djecu-i-mlade-Varazdinske-zupanije
Kontakt telefon: 092/354-7443

Novosti

Utjecaj oglašavanja na ponašanje potrošača

Oglašavanje je neizostavan dio suvremenog svijeta potrošačkog društva. Ono oblikuje naše stavove, želje i ponašanje na načine koji često nismo ni svjesni. Kroz različite marketinške

Stvaranje potencijalnih klijenata

Stvaranje potencijalnih klijenata, poznato i kao generiranje leadova, ključni je proces u svakom poslovnom okruženju. To je zapravo prvi korak u prodajnom ciklusu gdje se

Zimska vreća za kolica Indiana Graphite

Zimska vreća za kolica Indiana Graphite je idealan dodatak za uživanje u zimskim šetnjama s vašim mališanima. Ova vreća kombinira nevjerojatan stilski dizajn s izvanrednom