Vaterpolo klub “Crikvenica”

Prije dvije godine naš klub proslavio je deset godina od osnivanja. Inače, vodeni sportovi (plivanje i vaterpolo) u Crikvenici imaju stoljetnu tradiciju, a Vaterpolo klub “Crikvenica” je baštinik te tradicije u novije vrijeme.

Duga je povijest plivanja i vaterpola u Crikvenici. Još početkom 30-ih godina prošloga stoljeća zaljubljenici u vodene sportove u našem gradu „pod Kotorom“ predvođeni apotekarom Vladom Smokvinom osnovali su „Crikvenički športski klub“. Tridesetak godina kasnije naslijedio ga je „Crikvenički plivački klub”, gradska sportska institucija kroz čiju su vaterpolsku sekciju prošli brojni Crikveničani, a neki od njih, poput čuvenog vratara Karla Stipanića, stekli svjetsku slavu. Posljednjih deset godina vaterpolsku tradiciju toga kraja nastavio je naš klub.U klubu djeluje 50-ak djece i mladih. Klub se redovito natječe u drugom rangu hrvatskog vaterpola, 1.B ligi Hrvatskog vaterpolskog saveza. Najbolji prošlogodišnji rezultat ostvarili smo na tradicionalnom međunarodnom kadetskom turniru u Lošinju kojeg smo osvojili u konkurenciji 12 klubova.

Kako na području grada ne postoji bazen koji zadovoljava uvjete za trening tijekom zime treniramo u bazenu lječilišta “Thalassotherapia” sa onim najmlađim članovima kojima taj bazen nije tijesan, dok sa starijim putujemo na “Kantridu”. Treninzi su uglavnom u večernjim satima, tako da se naši igrači vraćaju kući uglavnom u kasnim noćnim satima s treninga. Tri, četiri ljetna mjeseca treniramo na otvorenom plivalištu s morskom vodom u Crikvenici.

Unatoč lošijim uvjetima rada, talenata ne nedostaje. Oni koji se iskažu odlaze u VK “Primorje” iz Rijeke koji je nositelj kvalitete u našoj regiji. Tim stopama iz ove naše sredine krenuli su, osim Karla Stipanića koji je osvajač zlatne i srebrne olimpijske medalje, i naš sugrađanin Krešimir Zubčić (kasnije i reprezentativac), Bojan Car (osvajač srebrne medalje na Univerzijadi), a u novije vrijeme i talentirani Lucas Pavlić (2008. godište koji je od ove zime počeo trenirati u “Primorju” kod Samira Baraća) .
Čim se pojave u klubu, djeca prolaze „abecedu“ vaterpola. Najmlađe učimo osnovnim kretnjama u obrani i napadu, osnovama dodavanja i šutiranja te plivačkoj tehnici. Nismo profesionalni treneri, niti imamo odgovarajuće uvjete rada, no maksimalno se trudimo djeci pružiti što više, ne ustručavajući se savjetovati s iskusnijim kolegama. Svima dajemo priliku, čak i onima koji su možda manje talentirani, ali se trude i rade jer vaterpolo je zahtjevan sport.

Klub ima brojne aktivnosti. Tako moramo istaknuti sljedeće:

– sudjelujemo u kampu za mlađe kategorije Vaterpolo saveza Primorsko-goranske županije
– seniorska ekipa natječe se u sklopu 1.B lige Hrvatskog vaterpolskog saveza,
– organizacija škole plivanja i vaterpola za djecu pod nazivom “Morski konjić”. Tijekom provođenja ovog programa djeca usvajaju osnove održavanja na vodi, kretanja kroz vodu i plivanja. Glavni cilj kluba je provođenjem ovog programa oformiti sportsku skupinu, da djeca kroz nekoliko godina dobiju kvalitetnu plivačku obuku, a onda neka sami odaberu: ostati u plivanju ili prijeći u vaterpolo. “Morski konjić” je uspio, te on sada okuplja gotovo 40-ak djece koja uz vodstvo trenera Zoran Brozičevića uče osnove plivanja.

Osim toga, klub organizira manifestacije koje se tradicionalno održavaju na Gradskom plivalištu, i to: Memorijal Darka Brnjca za mlade igrače, Divlju ligu-Bukijev memorijal, Svjetsko prvenstvo u Odbijači i Noć vaterpola.

Za ovo ljeto posebno najavljujemo datum 23.08. kada će se u Crikvenici održati prezentacija knjige o našem sugrađaninu i možda i najboljem vaterpolskom vrataru svih vremena-karlu Stipaniću. U sklopu programa predviđena je i revijalna utakmica našeg kluba i riječkog “Primorja”.Dobra strana Hrvatske

Zašto nos bude začepljen?

Začepljenje nosa može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući prehladu, alergije, sinusne infekcije, iritaciju sluznice ili strane tijela u nosu. Ova pojava može otežati disanje i