Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine

Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine je tijekom svoje bogate povijesti promovirala kulturu i umjetnost, očuvala je brojne povijesne lokalitete te je otimala zaboravu tradiciju, običaje i vjerovanja malog otočkog mjesta. Postoji od 1998. godine, a 2022. mijenja upravna tijela te se orijentira na mlađu populaciju.

Promiče volonterske aktivnosti, zajedništvo, kulturu i zabavu. Provodi izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece, mladih i odraslih osoba, te ulaže velike napore u podizanje kvalitete života u Slatinama, na otoku Čiovu.Projektom ‘Volontiranje je cool’ podržavamo stvaranje poticajnog okruženja za razvoj volonterstva u lokalnoj zajednici. Kao temelj smo uzeli opći cilj stvaranja sretnije, zdravije, kulturnije i humanije budućnosti u lokalnoj zajednici gdje je organizacija civilnog društva pokretačka snaga održivog razvoja te aktivnog i odgovornog društva.

Redovito provodimo radionice kako bi djeca i mladi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme; kako bi se više likovno izražavali; kako bi što više znali o kulturnom nasljeđu, glazbenoj tradiciji, brizi o okolišu, kako bi što više volontirali, razvijali osjećaj kohezije, solidarnosti, demokracije, Europskog identiteta, aktivnog građanstva i sl.

Udruga redovito organizira ekološke edukacije, te akcije čišćenja obale i podmorja. Nastoji zaštititi i očuvati prirodni kapital, informirati javnost o ekološkoj održivosti i potaknuti promjene osobnih izbora, potrošačkih navika i načina života. Akcija čišćenja mora i podmorja „Daj moru malo sebe“, se izvodi u sklopu projekta Večernjeg lista – Rezolucija Zemlja, te smo jedni od najuspješnijih organizatora.

Zaduženi smo za ljetne kulturne i zabavne programe kvalitetnog sadržaja. Surađujemo sa lokalnim mjesnim odborom, turističkom zajednicom grada Splita, osnovnom školom; udrugama u okruženju i sl. Većina kulturnih manifestacija se organizira uz podršku Turističke zajednice grada Splita, a najvažniji projekti su: „Tišina mora“ (glazbena i gastronomska manifestacija posvećena Oliveru Dragojeviću); Smotra klapa „Marijo, zvijezdo mora“ (koncert klapskih i pučkih pjevača koji se održava preko 14 godina te promiče tradicionalno dalmatinsko pjevanje);

Udruga Baština je kao partner sudjelovala u projektima: „Čuvari baštine“ Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije s Osnovnom školom Slatine („Mudre glave, mlade ruke“) te s Udrugom Permakultura Dalmacija u projektu „Smanjimo otpad mijenjajući navike“ grada Splita. Osim navedenog, Udruga Baština je iz vlastitih sredstava financirala brojne glazbene, likovne, fotografske radionice za djecu, ali i odrasle.

Organizacijske ključne vrijednosti naše udruge su: jasan cilj, kvalitetno vodstvo, povjerenje članova i suradnika, razvijanje otvorenih komunikacija, promicanje organizacijske kulture i suradnje, vrijedan i odgovoran rad, obavljanje dužnosti, primjena pravila, timski rad, pouzdanost, kvaliteta programa, kompetentnost i učinkovitost, uvođenje promjena…

Trenutno, sa svojim partnerima, intenzivno radimo na osnivanju kulturno-edukativnog centra. Ideja je revitalizirati zapuštene prostorije u Slatinama i stvoriti samoodržive, ugodne, motivirajuće prostore na korist udrugama koje djeluju u okruženju, cijeloj slatinskoj zajednici, a i šire.

Poželite nam sreću 😉Dobra strana Hrvatske

Što posjetiti u Zagorju?

Zagorje, smješteno u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, prava je riznica prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i termalnih izvora. Ova regija nudi nevjerojatnu kombinaciju opuštanja, edukacije i avanture.