Udruga „Pegaz“ Rijeka

Priča o Udruzi „Pegaz“ započela je 2001.godine kada je skupina volontera i roditelja djece s teškoćama u razvoju prepoznala važnost terapije pomoću konja za psiho-fizički razvoj djece i mladih s invaliditetom te je pokrenut prvi program terapije pomoću konja na području Primorsko-goranske županije.

U samim počecima, konji za rad su se iznajmljivali a paralelno su se educirali volonteri s ciljem pružanja što kvalitetnije terapije za direktne korisnike.Tijekom godina, Udruga je 2 puta mijenjala lokaciju svog djelovanja a 2009.godine pronašla je svoju „zelenu oazu“ na prostoru u vlasništvu Grada Rijeke, udaljenom svega 5 km od centra grada. Zahvaljujući dobroj suradnji s Gradom Rijekom već 15 godina aktivnosti se provode na spomenutom prostoru. Udruga je samostalno i uz pomoć donatora/volontera uredila zapušteni prostor veličine 13.000m2 koji danas ima društvene prostorije sa sanitarnim čvorom, smještajne objekte za terapijske konje, bungalove s 15 kreveta, dječje igralište, natkriveni prostor za boravak korisnika, voćnjak te uređeno jahalište veličine 30x70m.

Također, nezaobilaznu važnost Udruge imaju sve većinom udomljene životinje koje služe u terapijske svrhe (konji, magarac, koze, psi, mačke, patke, mini svinja) i koje djeca mogu upoznati na prostoru Udruge. S vremenom pojavio se i sve veći interes građana za boravkom u prirodi, u društvu životinja te je Udruga proširila svoje aktivnosti na različite ciljane skupine korisnika (djeca, mladi, obitelji, volonteri) te se trenutno provode programi kao što su pedagoške radionice (Pegaz Pony Club), škole jahanja – tečaj za početnike, višednevni volonterski kampovi, obiteljski dani i slično. Osnovna ideja je da što više djece i mladih dođe u kontakt sa životinjama kroz osmišljene pedagoško-rekreativne programe, čime se potiče aktivan boravak u prirodi.

Također, Udruga provodi vrlo uspješan program inkluzivnog volontiranja za odrasle osobe s problemima mentalnog zdravlja. Aktivnosti Udruge financiraju se iz različitih izvora pa su se provodili projekti i programi na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini. Nakon 23 godine uspješnog djelovanja, vjerujemo kako ćemo i dalje doprinositi generacijama kako djece i mladih tako i odraslih u potrebi za boravkom u prirodi.Dobra strana Hrvatske