Udruga osoba s invaliditetom grada Koprivnice „Bolje sutra“

Postali smo vidljivi i uključeni, a sada i privređujemo

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice osnovana je 2003. godine. Razlog je bio prevelik broj arhitektonskih i urbanističkih barijera ponajviše je sputavao osobe s invaliditetom da se aktivno uključe u javni život Koprivnice. Želja da se promijeni dotadašnji osjećaj „nevidljivosti“ udružila je tridesetak građana, osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji da osnuju udrugu koja bi to počela mijenjati. Snažan je, dakle, bio naš poriv za organiziranje raznih projekata za poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom.U samom smo se početku okretali aktivnostima koje su bile usmjerene da nas naši sugrađani primijete, da shvate kako i mi također želimo zajedno s njima sudjelovati u javnom životu, često i biti među najaktivnijima u lokalnoj zajednici.

Naše su aktivnosti potaknule lokalnu vlast da nam bude partner. Ubrzo je počela otklanjati svakovrsne prepreke u okolišu i arhitektonske barijere u javnim ustanovama. Ponosni smo da je grad danas u velikoj mjeri prilagođen osobama s invaliditetom. Koprivnica je postala grad po mjeri čovjeka, gdje se građani više ne dijele po pitanju invaliditeta.

Rezultat je bio spoznaja da su osobe s invaliditetom postale aktivne u zajednici i vrlo uočljivi društveni kapital zajednice.

Uspjeli smo, dakle, ukloniti brojne arhitektonske barijere, no nedostajala je jedna karika kako bi inkluzija i integracija bila potpuna. Dio članova Udruge nije se uspio zaposliti na otvorenom tržištu rada. Jasno je da su se u tom pogledu osjećali diskriminiranima, ponegdje i isključenima.

I tu je naša udruga pronašla rješenje koje je i putokaz mnogim drugima. Godine 2021. osnovala je društveno poduzeće KopriVITA d.o.o. Danas u KopriVITI rade četiri osobe s invaliditetom i jedna bez invaliditeta. U KopriVITI ručno radimo prehrambene proizvode s dodatkom koprive. Zasad su to tjestenine i kolači. Od tjestenina s dodatkom koprive najtraženiji su proizvod široki rezanci, a tu su još krpice za juhu, kašica za juhu, rezanci za juhu i mlinci. Naši valoviti rezanci i pužići, s neizbježnim dodatkom koprive, mijese se bez jaja i posjeduju vegan certifikat. Nismo zaboravili ni na zelene slastice pa u ponudi imamo Slatke zelenjake i Slane listiće.

Svi naši proizvodi ručno su izrađeni, a kod njihove izrade koriste se samo namirnice lokalnog porijekla. Ne sadrže umjetna bojila, konzervanse ni aditive.

Kombinacijom prirodnih, zdravih i ukusnih sastojaka koje koristimo, a i velikog potencijala naših zaposlenika, stvaramo priču koja doprinosi svima uključenima. Oni nekad „nevidljivi“ sada postaju važan i samostalan kotačić u zajednici koja time dobiva dodatnu vrijednost te svima onima koji uživaju u našim proizvodima.Dobra strana Hrvatske