Pozitivna priča DVD-a Budrovac

Dobrovoljno vatrogasno društvo Budrovac (DVD) osnovano je 1933. godine na prijedlog nekolicine mještana predvođeno tadašnjim učiteljem Litvić Ivanom, a nastavno na požar u kojem je izgorjela gotovo jedna trećina mjesta. Danas DVD Budrovac broji 51 člana (9 žena), od čega je 43 odraslih i 7 djece to jest vatrogasnog podmlatka.

Kao malo društvo, odredili smo svoje ciljeve, viziju i misiju te smo najaktivniji u obučavanju ljudi za sve vrste intervencija ali i događaja koji nemaju direktne veze sa vatrogastvom. Također, najveću pažnju posvećujemo prevenciji požara i nemilih događaja, a u posljednjih nekoliko godina iskačemo iz ustaljenog okvira vatrogasnog djelokruga te se okrećemo društvu, zajednici i održivom poslovanju, a sve iz razloga što se sve manje pažnje posvećuje pojedincu i prirodi, a posebice što su dobrovoljna vatrogasna društva postala jedini nositelji društvenog života u manjim sredinama. Volonterstvo, dobrotvorstvo, altruizam i osobno zadovoljstvo doveli su do toga da se u novo vrijeme počne voditi briga o nečemu drugom osim profita.Tako su nastale neprofitne organizacije s agendom pomoći i zaštite pojedinca i društva. Stvaranje kapitala, povećanje imovine i globalizacija više nisu dostatni u društvu, sada se traže nove vrednote. Ispred ekonomskog kapitala sada stoji socijalni kapital. Kultura, zdravstvo, obrazovanje, sindikati, strukovne, humanitarne i druge udruge i zaklade dio su novog društva. One se ne zauzimaju za stvaranje statusa ili brenda, za rast, razvoj, napredak i zaradu, već za razvoj kulture, obrazovanja, istraživanje, socijalne usluge, okoliš, međunarodne aktivnosti, pomoć, aktualizaciju, zajedništvo i dr. Društvena misija cilj je neprofitne organizacije, a društvene promjene postale su misija agenata tih promjena, a sve u fokusu na pojedinca, zajednicu i provođenja zajedničkih ciljeva i interesa. Osobno zadovoljstvo, altruizam i odgovornost za lokalnu zajednicu najveći su motivi pristupanja pojedinca u neprofitnu organizaciju.

Najveći izazovi našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva su stjecanje financijske podrške te tako „muku mučimo“ sa pronalaskom sponzora i donatora, ali i sa motivacijom članova da se reaktiviraju ili da ostanu aktivni u ovo dinamično vrijeme puno naglih promjena. Iako se mnogo puta stvari ne odvijaju prema željama i planovima, ustrajni smo u ostvarenju svoje misije, vizije i ciljeva. Istaknuli bismo neke aktivnosti:

· Izdali smo prvi „Godišnjak“ u povijesti DVD-a (u našoj okolici, a možda i šire) te akumulirali cjelogodišnji rad društva – drugi godišnjak je u izradi

· tradicionalno održavamo pokaznu vježbu za djecu iz osnovne škole iz mjesta, nakon čega izrađujemo promotivnu brošuru pod nazivom „Spriječimo požare“ kojom prilikom za nas učenici izrađuju crteže ili pjesmice koje koristimo za izradu

· organiziramo „Dan otvorenih vrata“ DVD-a

· najmanje jednom godišnje, tradicionalno odlazimo na edukativni izlet na kojem se povezujemo sa drugim vatrogasnim zajednicama i vatrogasnim društvima (bilo ona dobrovoljna ili profesionalna)

· održavamo aktivnu svoju web stranicu i Facebook profil

· aktivnosti koje odrađujemo pokrivamo donacijama i sponzorstvima sponzora i donatora te ih marketinški obrađujemo kako bi oni koji nas pomažu dobili benefit svoje žrtve

· odazivamo se na sve pozive okolnih udruga koje od nas potražuju pomoć, asistenciju, suradnju ili sudjelovanje na manifestacijama i događajima, pa tako surađujemo sa udrugama kao što su Crveni križ, udruge žena, Katolička crkva, susjedna dobrovoljna vatrogasna društva, sportski klubovi i slično

· održavamo pokazne i vatrogasne vježbe za članove i javnost

· održavamo aktivnosti za najmlađe članove te ih potičemo na rad i ostanak u vatrogasnim krugovima

Ove rekordne godine aktivno radimo na pripremi projekta pod nazivom „Triologija – vatrogasci u zraku, na kopnu i na vodi“ kojom prilikom smo sklopili dogovore o uzajamnoj suradnji sa nekoliko javnih osoba (projekt kreće polovinom srpnja) ne bi li putem njih postigli prepoznatljiv imidž što bi nam olakšalo stjecanje sponzora i donatora, te kako bi naši članovi stekli nova znanja, vještine ali i susreli se sa elementima, ljudima i tehnologijom koju do sada nisu imali prilike vidjeti.

Za ovakav pokret, zaslužan je zapovjednik DVD-a, Vatrogasni časnik Matej Stoprd koji svoj rad utkan vatrogastvom i humanitarnim pozivom prenosi studentima kao gostujući predavač na Sveučilištu Sjever te kao autor članaka na temu marketinga neprofitnih organizacija pišući za časopise Udruga.hr i Vatrogasni vjesnik, a posebice kao autor knjige u nastanku pod nazivom „Marketinške komunikacije neprofitnih organizacija“ koja kao polazište koristi dobrovoljno vatrogastvo.

Član sam Dobrovoljnog vatrogasnog društva Budrovac 19 godina to jest od 14.08.2005. Funkcije u Nadzornom odboru obnašao sam od 2017. do 2021. godine, sve dok nisam postao Zapovjednik DVD-a. Sav svoj rad posvetio sam unapređenju društva od požara, prevenciji i edukaciji najmlađih. Osobito sam se posvetio unapređenju članova glede školovanja i osposobljavanja te generalnoj promociji vatrogastva. Mogu reći da sam najviše ponosa na promotivne brošure koje izrađujem u suradnji sa učenicima iz Osnovne škole te prvi Godišnjak u povijesti društva kojeg sam osmislio i stilski i grafički sam uredio. Također, želim istaknuti kako naš DVD daje neizmjerno veliki obol u važnosti vatrogastva u lokalnoj zajednici, a posebice u našem mjestu gdje smo jedini nositelj društvenog života.

2012. godine stekao sam zvanje Vatrogasca, 2015. godine zvanje Vatrogasca 1. klase, 2018. godine zvanje Vatrogasnog dočasnika, 2023. godine zvanje vatrogasnog dočasnika 1. klase, a 2024. godine zvanje Vatrogasnog časnika. Za svoj rad primio sam mnoge zahvalnice, priznanja i odlikovanja, no svega toga ne bi bilo da nije bilo mojih vjernih članova koji su uvijek spremni za nove izazove.

Zahvaljujem se, ne samo svojim članovima, već svim članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava koji u svojim organizacijama, vođeni entuzijazmom i altruizmom ulažu svoje vrijeme, rad i vještine za dobrobit šire zajednice, ne uzimajući pritom za sebe nikakvu vrstu benefita osim one vlastitog zadovoljstva. Svojom nesebičnošću potičemo članove društva, članove okolnih društava i cijelu društvenu zajednicu na promišljanja vezana uz nemile događaje, važnost pomaganja drugima te odricanja sebe za dobrobit drugih.

Promijenimo svijet. Ako ne mi, tko će onda? Ako ne sada, kada?Dobra strana Hrvatske

Kako poboljšati pamćenje?

Postoje mnoge tehnike koje možete koristiti kako biste poboljšali svoje pamćenje. Kada pokušavate zapamtiti nešto novo, važno je da se fokusirate na ono što čujete