Najpopularnija muška i ženska imena u Hrvatskoj u 2024. godini

four markers on table

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj su 2024. godine najpopularnija muška i ženska imena zabilježena kroz nove rodne listove. Imena koja su bila najčešće davana novorođenčadi odražavaju kako tradicionalne, tako i moderne trendove.

Najpopularnija muška imena

Luka – Ime Luka već duže vrijeme drži vodeću poziciju. Njegova popularnost seže daleko izvan granica Hrvatske, a ime je jednostavno i lako izgovorljivo u mnogim jezicima.David – Ovo ime ima biblijske korijene i prepoznatljivo je u mnogim kulturama. Popularnost mu se često vraća, a roditelji ga biraju zbog snažnog i klasičnog zvuka.

Ivan – Tradicionalno hrvatsko ime koje nikada ne izlazi iz mode. Ivan je sinonim za stabilnost i tradiciju.

Marko – Ime Marko je još jedno tradicionalno ime koje često koriste roditelji. Njegova dugovječnost u popularnosti svjedoči o njegovoj privlačnosti.

Mateo – Modernija varijanta imena Matej, Mateo je postalo popularno zbog svog međunarodnog prizvuka i modernog zvuka.

Najpopularnija ženska imena

Mia – Mia je jednostavno i elegantno ime koje je postalo izuzetno popularno u posljednjih nekoliko godina. Njegova privlačnost leži u kratkoći i milozvučnosti.

Lana – Lana je ime koje odiše ženstvenošću i ljepotom. Popularno je među roditeljima koji traže jednostavno, ali moderno ime.

Lucija – Tradicionalno ime s dubokim korijenima u hrvatskoj kulturi. Lucija je ime koje simbolizira svjetlost i čistotu.

Ema – Ema je internacionalno ime koje je vrlo popularno i lako se prilagođava različitim jezicima i kulturama.

Petra – Ime Petra, iako tradicionalno, ima suvremeni prizvuk. Ovo ime je često odabir roditelja zbog svoje snage i ljepote.

Odluka o imenu djeteta je vrlo osobna i često odražava kulturne, vjerske i obiteljske vrijednosti roditelja. Popularna imena u 2024. godini u Hrvatskoj pokazuju mješavinu tradicionalnih i modernih preferencija. Dok su neka imena stalno prisutna na popisima najpopularnijih, nova imena također pronalaze svoje mjesto zahvaljujući globalnim trendovima i kulturnim utjecajima.

Roditeljima se savjetuje da prilikom odabira imena za svoje dijete razmotre ne samo trenutnu popularnost, već i osobno značenje i dugoročni utjecaj koje ime može imati na dijete. Bez obzira na trendove, najvažnije je da ime koje odaberete za svoje dijete ima posebno značenje za vas i vašu obitelj.Dobra strana Hrvatske

Kako izgubiti trbuh nakon poroda?

Jedan od najčešćih problema s kojima se suočavaju nove majke je pokušaj gubitka trbuha nakon poroda. Nakupljanje masnog tkiva u području trbuha tijekom trudnoće može

Utjecaj oglašavanja na ponašanje potrošača

Oglašavanje je neizostavan dio suvremenog svijeta potrošačkog društva. Ono oblikuje naše stavove, želje i ponašanje na načine koji često nismo ni svjesni. Kroz različite marketinške