Marra Altrui

Ideja o osnivanju udruge je nastala prije više od 10 god, imala sam priliku raditi makeup na snimanju za Gloriu. Mlada djevojka se zvala Vida, imala je oko 30 godina. S obzirom na to da je bila u fazi liječenja kemoterapijom, nije imala kosu, obrve i trepavice. S oduševljenjem me tada upitala: „stavit ćete mi trepavice?“. To oduševljenje čujem i danas, a prošlo je, ja mislim, 12-13 godina. Vida je apsolutno ostavila trag i bila veliki poticaj za osnivanje udruge.

Većina udruga se bavi preventivom, odnosno ukazuju na važnost pregleda i rane dijagnostike što je iznimno važno ali na žalost, bez obzira na preventivu broj oboljelih se povećava.  Mi smo se fokusirali na žene koje se, bez obzira na redovite preglede, suoče s dijagnozom karcinoma. Preko naše udruge im nudimo repigmentiranje obrva u fazi liječenja kemoterapijom te nakon djelomične ili potpune mastektomije radimo 3 d repigmentiranje areole i bradavice. Rekonstruiramo bradavicu i areolu kombiniranjem boja i tehnika koje daju potpuni trodimenzionalni dojam. Jedna od posljednjih korisnica naše usluge ima samo 38 godina.Tretmani se rade u dva ili više dolazaka. Obrve se iscrtavaju dva puta u razmaku od mjesec dana, a areole se u nekim situacijama rade i 3 puta.Od 2014. godine udrugu sam financirala sama iz redovnog poslovanja. Nažalost, na taj način nisam mogla primiti veliki broj oboljelih žena. Nažalost, u početku nismo imali kapacitet vođenja firme i udruge. Danas je cilj sredstva osigurati preko suradnji i donacija koje uvelike pomažu u našem nastojanju da jednog dana sve žene dobiju jednako pravo na našu uslugu.

Nastojali smo pomoći minimalno jednoj osobi tjedno. Bit ću skromna pa ću reći da smo radili jednu osobu mjesečno. Za 7 godina imali smo minimalno 100 žena koje su nas posjetile minimalno dva puta. To je više od 300 tretmana.

S obzirom na sve veći broj oboljelih i činjenicu da se dobna skupina spustila na zaista mlade žene, repigmentacija obrva i areola je tretman koji im jako olakšava da prebrode sve faze liječenja i vrati im samopouzdanje nakon izlječenja. Prošle godine smo u jednom tjednu imali 3 žene mlađe od 40 godina. Sve tri su majke malodobne djece kojima je primarna želja prebroditi bolest a da ih djeca ne vide „drugačijima“.

Moto poslovanja i djelovanja:
Sve se može kada izgarate od želje prema poslu, a niste slijepi za potrebe onih koji prolaze teške trenutke. Novac nije motiv, on je posljedica rada i kao takav me nikada nije sputavao da dajem prednost onima koji su u potrebi. Ponekad je fizički iscrpljujuće, ali svaki novi dan prevlada ljubav prema svemu što radim tako da je sve ostalo manje važno.

Voljela bih da uspijemo u nastojanju da se svaka žena osjeća kao žena u fazi liječenja i nakon izlječenja, da formiramo tim ljudi koji će nesebično pomagati njima u potrebi. To svakako podrazumijeva educiranje artista, povezivanje i puno rada na informiranju. U 10 mjesecu smo lansirali kampanju ‘Zajedno brišemo ožiljke’  i neizmjerno sam zahvalna svima koji uz svoje poslove i sve obaveze stavili na raspolaganje svoje vještine i vrijeme da bi podržali rad udruge.

Za kraj bih naglasila važnost psihološkog stanja žena  u svim  fazama liječenja i nakon rekonstrukcije dojki. Brisanje njihovih ožiljaka apsolutno ih čini cjelovitima i spremnima za nastavak  privatnog i poslovnog života.

Adresa: Branimirova 41/1
Web stranica: marraaltrui.org
Kontakt telefon:  +38598451000Dobra strana Hrvatske