Marijini obroci Hrvatska

Naša priča traje već punih 15 godina. Toliko dugo naime već postoje Marijini obroci Hrvatska koji su sa svojim radom započeli upravo na našim prostorima tijekom domovinskog rata. Naime, naš osnivač Magnus MacFarlane-Barrow. 1992. tijekom sukoba na Balkanu je zajedno s bratom Fergusom bio toliko dirnut scenama sukoba na televiziji da su obojica ostavili svoje svakodnevne poslove, napunili kamion humanitarnom pomoći I odlučili se na tjedan dana pridružiti konvoju koji je išao u Međugorje.

No, po njihovom povratku u Škotsku, donacije su nastavile pristizati, što je rezultiralo time da se Magnus na kraju vozio iz Škotske u Bosnu i Hercegovinu ukupno 23 puta kako bi dostavio sve prikupljene donacije. Magnus, duboko promijenjen, potom odlučuje osnovati registriranu dobrotvornu organizaciju pod nazivom Scottish International Relief (SIR). Tijekom svog posjeta Hrvatskoj i ratom razorenoj Bosni i Hercegovini povezao se do te mjere s mnoštvom građana u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Međugorju i brojnim drugim gradovima da su brojna prijateljstva stečena tijekom ratnih razaranja i danas postojana.Danas Magnusov globalni pokret Mary’s Meals svakog školskog dana osigurava obroke koji mijenjaju živote najsiromašnije djece na svijetu. Marijini obroci trenutno poslužuju obroke za 2 429 182 djece u 17 zemalja, u zajednicama u kojima glad i siromaštvo spriječavaju djecu pri stjecanju osnovnog obrazovanja. Procjenjuje se da 67 milijuna djece osnovnoškolske dobi ne ide u školu i umjesto u učionicama, svoje vrijeme provode u polju, prose na ulici ili kopaju po smeću kako bi preživjela. Više milijuna djece koja pohađaju školu tako su gladna da se ne mogu koncentrirati i učiti. A rješenje je tako jednostavno! Trenutno se s prosječno 22 € može jednom djetetu osigurati obrok tijekom cijele školske godine, dok se od svake donacije 93% ulaže izravno u programe prehrane.

Kako su pak danas Marijini obroci povezani s Hrvatskom?

Marijini obroci Hrvatska, zahvaljujući svojim donatorima i podupirateljima, imaju otvorenih 30 školskih kuhinja: 6 u Malaviju, 5 u Beninu, 18 u Zambiji i 1 u Ekvadoru. U školskim kuhinjama svakodnevno osiguravaju obroke za više od 21 000 djece. U prošloj godini Marijini obroci Hrvatska osigurali su obroke za 86 000 gladne djece na mjestu obrazovanja. Mnoga od te djece nisu mogla ići u školu jer su morala tražiti posao ili naći neki drugi način da se prehrane. Topli obrok za njih znači da mogu ne samo preživjeti, već i učiti, napredovati i zajedno sa svojim obiteljima imati nadu u bolju budućnost te izdići se iznad sveopćeg problema siromaštva i gladi.

Marijini obroci Hrvatska funkcioniraju ponajprije zahvaljujući neumornim rukama malih i velikih volontera koji i svojim najmanjim doprinosom uvelike mijenjaju živote djece u potrebi. Dok lokalni volonteri Marijinih obroka, majke, bake i tete volonterke u školskim kuhinjama svakodnevno daju sve od sebe kako bi njihovu djecu svaki dan dočekao topao obrok u školama. Podrška lokalnih gospodarstvenika je također ključna u osposobljavanju lokalne zajednice koja se na taj način jača i napreduje.

Marijini obroci su jednostavna ideja koja djeluje. Dnevni obroci koji se poslužuju u školama imaju pozitivan učinak na upis, pohađanje nastave i uspjeh u školi, a Magnus vjeruje da bi obroci mogli biti trajno rješenje za potpuno iskorjenjivanje gladi kod djece.

Kada su danas pred našim očima gladna djeca, mi ćemo ih nahraniti, a istodobno ćemo raditi na rješenju da ih dugoročno nahranimo,
stvarajući globalni pokret ljudi koji vjeruju u ovu viziju.

Magnus MacFarlane-Barrow osnivač i generalni direktor Marijinih obroka

Uvijek smo u potrazi za motiviranim volonterima tako da sve zainteresirane ovim putem pozivamo da nam se pridruže na nekoj od naših brojnih aktivnosti: predstavljanje u školi, humanitarna utrka, projekcija dokumentarnog filma, štandovi u gradovima, degustacija kaše iz programskih zemalja, pub kvizovi i mnoštvo drugih događaja na kojima uvijek trebamo jedan par volonterskih ruku više.

Hvala Vam od srca u ime najsiromašnije djece svijeta što zajedno s nama želite proširiti njihovu priču!

Ukoliko želite primati najnovije obavijesti o Marijinim obrocima, te informirati se o našim aktivnostima prijavite se putem poveznice.Dobra strana Hrvatske