Koalicija udruga mladih

Samoorganizirani proces osvajanja prostora za djelatnosti nezavisne scene bio je glavni okidač za ujedinjenje splitskih udruga, stoga je u svibnju 2001. godine osnovana Koalicija udruga mladih (KUM), kao prva takve vrste u Hrvatskoj. Nakon šestomjesečne medijske građanske kampanje „Dom mladih – mladima”, Grad Split dodijelilo je u lipnju 2001. godine KUM‑u na korištenje neuređeni betonski podrum objekta, bez instalacija i infrastrukture.Volonterskim radom, bez značajne financijske podrške Grada Splita i drugih institucija, KUMovci su iz prostora iznijeli tone smeća te su donacijom nizozemske fondacije CNF doveli vodu i struju i kupili opremu. U uređenju sanitarnog čvora financijski su pomogli i bendovi koji su prepoznali važnost postojanja nezavisnog kluba za mlade.

Samostalnim naporima KUM-ovih udruga, prostor je kroz godine postupno opremljen za koncertnu, izložbeno-performersku, radioničku i čitateljsku djelatnost te je nastavio djelovati do danas pod nazivom Klub Kocka.

Kasnije je u prostoru uređen i skate park, a uz KUM prostor su naselile i druge organizacije iz područja kulture i inicijative mladih.

Djelovanjem kroz Klub Kocka, kao jednog od rijetkih alternativnih klubova u Splitu, KUM mladima pruža inovativne programe te im osigurava prostor, tehničke uvjete kao i mentorstvo za istraživanje i eksperimentiranje u svim područjima glazbeno-vizualnog stvaralaštva.

Od tada do danas, u prostoru se održalo više od 1100 manifestacija na kojima je sudjelovalo ukupno 100 tisuća posjetitelja što prostor KUMa čini najdugovječnijim prostorom za nezavisnu kulturu mladih u Splitu, a i šire. Osim koncerata više ili manje etabliranih bendova, ali i onih koji su prvi put nastupili pred publikom, program su punile projekcije nezavisnih filmova, performansi, izložbe mladih umjetnika, tematske slušaonice, čitaonica knjiga i brošura, javne tribine, predavanja, grafiti jamovi, a KUM u 2023. i 2024. ponovno organizira Spli’ski Krnjeval.

Društvene mreže:

Facebook
Instagram
TikTokDobra strana Hrvatske