Inkluzivna kuća Zvono – Klub samozastupnika Valpovštine

Udruga Inkluzivna kuća osnovana je 2003. godine od strane roditelja djece i mladih s poteškoćama u razvoju na području gradova Belišća i Valpova te prigradskih naselja. Cilj udruge Zvono je poboljšati kvalitetu života djece i mladih s poteškoćama u razvoju te njihovih roditelja, na način da im pruža pomoć prilikom uključivanja u odgojno obrazovni sustav, te sustav socijalne skrbi kako bi se zadovoljile njihove kulturne, radne i obrazovne potrebe te na kraju samostalnog stanovanja.

Klub samozastupnika udruge Zvono djeluje od 2011. godine i ima 15 članova. Svaki se tjedan održavaju sastanci. Klub aktivno radi na razvoju samoodređenja i samozastupanja tj. govorenja i djelovanja u vlastito ime. Kroz godine djelovanja, Klub je pružio priliku podijeliti iskustva s drugim osobama s invaliditetom, probleme s kojima se susreću, međusobno si biti podrška i zalagati se za dobrobit svih osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici, a i šire.Inkluzivna kuća Zvono provela je projekt solidarnosti pod nazivom „Klub samozastupnika Valpovštine“. Projekt je započeo 1. srpnja 2023 godine, a završio 30. lipnja 2024. Cilj projekta bio je osnažiti osobe s invaliditetom i pružiti im podršku pri razvoju samoodređenja i samozastupanja. Radionice i aktivnosti Kluba su se održavale na tjednoj bazi u prostorijama Inkluzivne kuće Zvono. Projekt je financirala Europska unija, a provodio se uz podršku Agencije za mobilnost i programe EU. U projekt je bilo uključeno 5 mladih volontera udruge Inkluzivna kuća Zvono, od čega su 4 osobe s invaliditetom. Podršku pri provedbi su im pružili mentor i zaposlenici udruge.

Tijekom projekta volonteri su razvijali komunikacijske vještine, informatičke kompetencije, socijalne i emocionalne kompetencije, educirali se o načinu rada s osobama s teškoćama u razvoju te načinu provođenja projekta i projektnih aktivnosti.

Klub samozastupnika Valpovštine imao je razne radionice svaki mjesec. U mjesecu rujnu započeo je projekt Klub samozastupnika Valpovštine gdje su se osobe s invaliditetom upoznale s pravima iz sustava socijalne skrbi te važnosti informiranja; kako i gdje tražiti informacije. U mjesecu listopadu upoznali su što je samozastupanje, što ono uključuje i zašto je samozastupanje važno za osobe s invaliditetom. Također se razgovaralo o njihovim željama, potrebama, odgovornosti te poteškoćama i preprekama s kojima se često susreću u našoj lokalnoj zajednici. U studenom su istraživali komunikaciju s javnošću. Učili su o digitalnim alatima za promociju te kako komunicirati s medijima i javnošću preko društvenih mreža i web stranica. U prosincu su članovi Kluba posjetili Ured pravobraniteljice osoba s invaliditetom u Zagrebu te se upoznali s nadležnosti i radom Ureda i pravobraniteljice. Gđa Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavila im je rad ureda i razgovarala s našim članovima. S njom su još razgovorali zašto je samozastupanje važno i zašto je važno tražiti i prihvatiti pomoć. U siječnju 2024. godine Klub samozastupnika Valpovštine pokrenuo je svoju Facebook stranicu – https://www.facebook.com/klubsamozastupnikavalpovstine/. U veljači su volonteri i članovi Kluba isplanirali volontersku akciju – posjet SOS dječjem selu Ladimirevci gdje su održali radionicu izrade privjesaka od glinamola, koje su potom oslikali akrilnim bojama. Osim volonterske akcije, u duhu Valentinova, održali su radionicu na temu Međuljudskih odnosa, od onih obiteljskih, prijateljskih i poslovnih do onih najizazovnijih – romantičnih odnosa.

Tijekom ožujka klub samozastupnika Valpovštine vježbao je rad na računalu. Vježbali su rad u Office alatima; od pisanja do uređivanja teksta, pripreme članaka za web, društvene mreže i medije te predstavljanje Kluba na audio ili video platformama. Tijekom travnja vježbali su komunikacijske vještine. Razgovarali su o komunikaciji, zašto je važno dobro komunicirati, vježbali su javno prezentiranje i predstavljanje. Također, povodom Svjetskog dana činjenja dobrih djela 2024. posjetili su Azil Osijek – sklonište za napuštene životinje. U svibnju je organiziran jednodnevni izlet na Jankovac sa zaposlenicima, osobnim asistentima i volonterima te održana završna konferenciju projekta.

Iako je projekt završio, aktivnosti Kluba se i dalje nastavljaju. Članovi se sastaju svake srijede u prostorijama Inkluzivna kuća Zvono. Nova znanja i vještine koje su članovi stekli tijekom projekta, dala su im vjetar u leđa i inspiraciju za nove aktivnosti.Dobra strana Hrvatske