Hrvatska kulturno umjetnička udruga Sveti Martin

Hrvatska kulturno umjetnička udruga Sveti Martin, udruga je osnovana 1995. godine kao potreba lokalne zajednice za očuvanje kulturne i tradicijske baštine kako same Općine Sveti Martin, tako i Međimurja i Hrvatske.
Djeluje u sklopu Općine, no aktivnosti koje provodimo su na međunarodnoj razini. U samoj udruzi djeluje nekoliko sekcija: dramska sekcija pod vodstvom Anđelke Klemenčić, folklorna sekcija pod vodstvom Elene Vršić, mješoviti Zbor Sveti Martin pod vodstvom Dominika Padarića te kulturno-povijesna sekcija „Rimljani“ s obzirom da je Sveti Martin, u doba Rimskog carstva bio trgovačko mjesto pod nazivom Halicanum. Stoga njegujemo kako kostime, tako i gastro ponudu starih Rimljana.

U samoj udruzi djeluje 47 članica i članova koji iz tjedna u tjedan ulažu napore kako bi Udruga funkcionirala, ali isto tako da udruga djeluje kroz različite projekte – edukativno-praktične koje provodimo sa OŠ Sveti Martin, potičući mlade da aktivno sudjeluju u ovakvim Udrugama i budu nositelji i čuvari znanja, baštine i tradicije, kao i različite projekte kroz cijelu godinu – pa tako u u mjesecu siječnju provodimo projekt „Pastirski pohod“ gdje lokalno stanovništvo sa djecom i lanternama u ruci pješači kroz naselje nekoliko kilometara kako bi se kao i Tri Kralja došli pokloniti rođenome Isusu. Nakon toga u veljači njegujemo tradiciju pečenja dizanih kolača u obliku malih ptičica – čuvajući tako tu tradiciju koja se obilježava kod nas u Međimurju – „Ftičeki se ženiju“ – simpatična priča koja počinje dan prije Valentinova gdje djeca s bakom ili mamom pripreme na prozoru brašno, jaja, kvasac, sol i šiblje kako bi grlice, vrapci i ostale ptice kroz noć ispekle kolače jer se na Valentinovo „žene“ i ujutro ostavljaju te kolačiće po dvorištu da ih tada djeca skupljaju.Nakon toga, dolazi nam korizmeno vrijeme i ovdje je glavni projekt koncert korizmenih popevki iz Međimurja ali i cijele RH. Koncert pod nazivom „Križu svetom“ provodimo u cijeloj državi a ove godine smo bili u Rimu gdje smo u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom Sv. Jeronim održali istoimeni koncert a primili smo i blagoslov varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša i samog Pape Franje u bazilici sv. Petra. U smo domaćini i organizatori Dječje smotre međimurskih popevki i na to smo izrazito ponosni – najmlađi čuvari naše baštine, jezika, melodija koji aktivno iz godine u godinu sudjeluju u samoj Smotri, svakako mogu reći da su istinska i dobra budućnost da nam međimurska popevka ostane svakodnevno među nama i očuva se od zaborava. Ljeto je generalno rezervirano za manje projekte i puno proba – zbora, dramske i folklora.

Provodimo i Rimski festival u suradnji s TZ Sveti Martin i Rimljanima iz Ptuja – i taj festival je u mjesecu srpnju u Termama Sveti Martin: zaista nešto drukčije i lijepo za doživjeti, pa tako osim radionica za djecu, svi mogu postati rimski vojnik ili pak Rimljanka na jedan dan! S obzirom da je Martinje i Dan naše Općine, osim protokolarnih ceremonija vezanih uz to, Zbor Sveti Martin održava svoj samostalni rođendanski koncert kao poklon i Općini i zajednici. Njegovanje božićnih običaja i koncerata pa je i 12. mjesec ispunjen mnogim sadržajima.

Kroz cijelu godinu vrijedni članovi naše Udruge sudjeluju u raznim humanitarnim akcijama – novčanom donacijom ili pak što drugo. Na to sam izrazito ponosan jer upravo je to i bit mnogo toga što sama umjetnost može – u čemu može djelovati na najljepši način a to je upravo kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

Ponosni i na prepoznatljivost uloženog truda, ne samo od Općine nego i cijele zajednice, dokaz je da se takve stvari cijene, iako mukotrpan trud i rad – na kraju se isplati jer cijela priča ima jednu širi i pozitivan smisao osim očuvanja naše tradicije i baštine – djelovati za i uz ljude, biti podrška svakome te svakoga prihvatiti i na tome graditi svakako bolje i pravednije društvo, odgajajući ili pak da se korektnije ispravim, usmjeravati ponajviše mlade, jednom dobrom i smislenom cilju s kojim u ovakvim kulturno-umjetničkim udrugama diljem Lijepe naše, mogu izbrusiti humanističke sposobnosti i svakako bolje razumijevanje jedni drugih.

Sljedeće, 2025. godine slavimo 30. godina djelovanja što je izrazit ponos na sve one ljude koji su u prošlom stoljeću mukotrpno stvarali i formirali jedno zdravo, kulturno društvo koje jest i uvijek mora biti ponosno na svoju kulturnu i tradicijsku baštinu i sve one dobre stvari koje su se učinile, pomogle i odradile te postigle, upravo kroz članice i članove HKUU Sveti Martin – a ovim putem pozivamo sve voljne i zainteresirane da se jave i u najboljem slučaju, sklopimo dobru suradnju i nova prijateljstva!Dobra strana Hrvatske