Ekološko imanje – Zogeterra

Imanje Zogeterra ponovo je aktivirano 2009. godine nakon stanke od dugih 50 godina.

Pokrenuli smo ga moj bivši suprug Zaim i ja.Uz pomoć prijatelja i rodbine, izraslo je u jednu lijepu priču koja je ugostila mnoge predavače i omogućilo organiziranje raznih radionica. Među prvima na otoku dobili smo ekološki certifikat, oznaku HOP, prve poticaje…

Rado smo dijelili svoja iskustva i napravili značajan pomak u našoj lokalnoj zajednici.

Zogeterra je postala sinonim za vrijedan, pošten i uspješan rad.

Stvorena je mreža suradnika i korisnika.

Pokazali smo primjerom da se uz trud i međusobno podržavanje može pristojno živjeti.

Nakon 2016. godine, zbog odlaska mog dotadašnjeg partnera, obim aktivnosti općenito se smanjio te se moj fokus zadržao na uzgoju i preradi (čajevi, začini, džemovi, kreme).

Uz poticaj Sunčane Pešak, 2019. godine prijavljujem se za PK-diplomu na konvergenciji u Latinovcu

Oduvijek sam imala viziju da ovo imanje, na osnovi suradnje, bude centar za dijeljenje informacija i inkubator praktičnih znanja i vještina. Za to su napravljeni dobri temelji.

Godine 2019. započinjem suradnju sa OPG-om Kožul.

Prepustila sam im svoju banku sjemena, dio polja i infrastrukturu za uzgoj povrća.

To nije zaživjelo dokraja jer se voditelj projekta teško razbolio i nismo uspjeli odraditi sve kako smo planirali. Temeljem mojeg certifikata napravljeno je desetak tisuća ekoloških sadnica povrća.

Dogovoren je bio odnos u kojem je meni trebao pripadati dio dobiti.

Nisam htjela opteretiti najmoprimce rentom, smatrala sam poštenim da se naplatim od prihoda, jer u konačnici – ako je njima dobro, i meni je dobro.

Godine 2020. ostvarena je uspješna suradnja s Androm Nigojevićem ‒- preko mog certifikata napravljeno je oko 15.000 sadnica. Andro Nigojević se zaljubio i preselio u Dicmo. I dalje voli rasadničarstvo, ali sada je predaleko i nema infrastrukturu za uzgoj sadnica. Vjerujem da će mu i to jednog dana doći na red.

Obe spomenute suradnje smatram uspješnima jer smo sve odradili na obostrano zadovoljstvo i produbili naše prijateljstvo.

Kako život ide dalje, idu i godine. Tehnički sam u snazi da odradim sve što treba da bih održala proizvodnju i prodaju. Također smatram da treba napraviti korak naprijed, jer postoje veliki potencijali koji leže neiskorišteni.

Moja duboka želja je da se nastavi tradicija koju smo utemeljili.

Već dugo razmišljam da većinu poslovanja ponudim nekolicini istomišljenika, na taj način da svatko ima svoj dio poslovanja za koji je odgovoran. Svaka djelatnost će se nadopunjavati drugom, tako da bismo poticali poslovanje jedni drugima. Taj dio koji je zajednički zapravo je međusobno pomaganje u vrijeme kad ima najviše posla.

Zogeterra: prijedlog za partnersko zajedništvo i suradnju

OPG Zogeterra, smješteno na otoku Braču, poziva entuzijaste ekološke poljoprivrede i održivog razvoja na partnersko zajedništvo i suradnju. Ovo imanje, poznato po svojim ekološkim praksama i priznatim certifikatima, nudi bogatstvo resursa i prilika za zajednički rad i razvoj.

Imanje i resursi

Zogeterra se prostire na 17.000 m² plodne zemlje, prepunoj raznih voćaka poput maslina, trešanja, badema, smokava i oskoruša. U okviru imanja, dostupna je i infrastruktura koja uključuje vodene cisterne, kompostne zahode, opremu za navodnjavanje i prostor za radionice.

Vizija i misija

Vlasnica Vesna Rožić vizionarski vidi Zogeterru kao centar za razmjenu znanja i inkubator praktičnih vještina. Fokus je na održivosti, povjerenju i međusobnoj podršci. Potencijalni partneri pozvani su da se pridruže ovom prosperitetnom pothvatu, bez obaveze najma, već uz dogovoreni postotak od dobiti.Dobra strana Hrvatske

Zašto nos bude začepljen?

Začepljenje nosa može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući prehladu, alergije, sinusne infekcije, iritaciju sluznice ili strane tijela u nosu. Ova pojava može otežati disanje i

Utjecaj oglašavanja na ponašanje potrošača

Oglašavanje je neizostavan dio suvremenog svijeta potrošačkog društva. Ono oblikuje naše stavove, želje i ponašanje na načine koji često nismo ni svjesni. Kroz različite marketinške