Danijel Šota

Životopis Danijel Šota.

Rođen 30.05 1965 godine u Vinkovcima. Sa 6 godina postaje članom KUD-a Lisinski Vinkovci, najprije kao pjevač az onda i plesač. Od 1993 godine postaje umjetnički ravnatelj do danas. Sa svojim ansamblom nastupao je svim zemljama Europe, bio u Europi, Aziji i Australiji, osvajao nagrade na svjetskim festivalima i svuda uz koreografije Hrvatske od kojih je dosta njih i autor. Uz sve voditelj je pjevačkih skupina i klapa, te član ili predsjednik brojnih stručnih povjerenstava na festivalima.Osnovnu i srednju medicinsku školu završio je u Vinkovcima, radio je u Ina Naftaplinu Đeletovci, a onda do 1990 godine u Zagrebačkoj hitnoj službi.

1990 godine sudjeluje u obuci prvi Hrvatski redarstvenik a nadalje i kao dragovoljac i pripadnik jedinice specijalne policije Republike Hrvatske.

Nositelj je spomenice Domovinskog rata, od akcija i ratišta bio je u akciji Plitvice, Maestral, Posavina, Kupres i Livno, Hrvatska Kostajnica, Bljesak, Oluja.

1997 godine osniva udrugu djelatnika Hitne medicinske pomoći čiji je predsjednik i danas sa sjedištem u Vinkovcima. Sve vrijeme udruga vrlo aktivno radi na reorganizaciji hitne službe.

Danijel Šota postaje u više navrata i član tima Ministarstva zdravlja za reorganizaciju hitne. I danas je član radne skupine za izradu ZAKONA O HITNOJ SLUŽBI čiji je jedan od autora . Udruga je i organizator uz njegovo vodstvo i 27 . Međunarodnih kongresa koja je ostavila 27 izdanja Zbirke radova iz područja hitne medicine koji su i danas edukativno gradivo za izobrazbu u djelatnosti hitne medicinske službe. Prosvjedom koji je potaknuo prvu reorganizaciju hitne, proglasio je i DAN HITNE SLUŽBE 30. travnja što je potvrdio i Hrvatski Sabor te se i danas slavi kao Službeni Dan hitne službe Republike Hrvatske.

2011 godine osniva i Hrvatski sindikat hitne medicine sa sjedištem u Vinkovcima.

Naravno, aktivan je od 1989 godine u Vinkovačkim jesenima te zadužen za pojedine manifestacije Svečanost otvaranja, Svečani mimohod, županijska smotra i Državna smotra folklora.

I danas radi u službi hitne medicinske pomoći, oženjen otac dvoje djece od koje je jedna kćer završila Medicinski fakultet i radi u Ob Vinkovci a druga završava petu godinu Medicinskog fakulteta. Supruga je ginekolog u Vinkovcima.

Od 2018 godine postaje tajnikom udruge specijalne policije Vinkovci a od svibnja 2021 godine i glavnim tajnikom središnje udruge specijalne policije u Zagrebu. Od 2022 godine tajnik je i Koordinacije braniteljskih udruga Vukovarsko Srijemske županije.

Svojim zalaganjem za očuvanjem tradicije, i folklora i običaja osnivač je i predsjednik Saveza folklornih skupina Republike Hrvatske i dijaspore.

Godine 2022 dopredsjednik je Građanskog društva MOJI VINKOVCI a od travnja 2024 godine postaje i predsjednik društva.

Za sve navedeno, kao životno djelo koje se proteže od folklora do medicine, braniteljske populacije pa do građanske udruge, smatrali smo našom dužnosti ovu inicijativu poslati upravo Vama koji istićete Dobru stranu Hrvatske, pa ako je ovo tema onda smo dobro predložili.

Unaprijed zahvaljujemo i nadamo se pozitivnom rješenju inicijative.

U potpisu predlagatelji;

Djelatnika hitne medicinske pomoći
Tajnik; Silvijo Šarec
Hrvatski sindikat hitne medicine
Tajnik Zlatko Rupčić
Građanska udruga MOJI VINKOVCI
Tajnik Kristina Kelemen
Udruga specijalne policije Vinkovci
Predsjednik Stevo Culej
Koordinacija braniteljskih udruga
Vukovarsko Srijemske županije
Predsjednik Damir Dujić
Savez folklornih skupina Republike Hrvatske i dijaspore
Dopredsjednik Ksenija ČirjakDobra strana Hrvatske

Kako pozitiva mijenja svijet?

Pozitivnost ima nevjerojatnu moć mijenjanja svijeta na bolje, kako na individualnoj tako i na kolektivnoj razini. Pozitivan stav može imati dubok utjecaj na naše mentalno