Najpopularnija muška i ženska imena u Hrvatskoj u 2024. godini

four markers on table

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj su 2024. godine najpopularnija muška i ženska imena zabilježena kroz nove rodne listove. Imena koja su bila najčešće davana novorođenčadi odražavaju kako tradicionalne, tako i moderne trendove.

Najpopularnija muška imena

Luka – Ime Luka već duže vrijeme drži vodeću poziciju. Njegova popularnost seže daleko izvan granica Hrvatske, a ime je jednostavno i lako izgovorljivo u mnogim jezicima.



David – Ovo ime ima biblijske korijene i prepoznatljivo je u mnogim kulturama. Popularnost mu se često vraća, a roditelji ga biraju zbog snažnog i klasičnog zvuka.

Ivan – Tradicionalno hrvatsko ime koje nikada ne izlazi iz mode. Ivan je sinonim za stabilnost i tradiciju.

Marko – Ime Marko je još jedno tradicionalno ime koje često koriste roditelji. Njegova dugovječnost u popularnosti svjedoči o njegovoj privlačnosti.

Mateo – Modernija varijanta imena Matej, Mateo je postalo popularno zbog svog međunarodnog prizvuka i modernog zvuka.

Najpopularnija ženska imena

Mia – Mia je jednostavno i elegantno ime koje je postalo izuzetno popularno u posljednjih nekoliko godina. Njegova privlačnost leži u kratkoći i milozvučnosti.

Lana – Lana je ime koje odiše ženstvenošću i ljepotom. Popularno je među roditeljima koji traže jednostavno, ali moderno ime.

Lucija – Tradicionalno ime s dubokim korijenima u hrvatskoj kulturi. Lucija je ime koje simbolizira svjetlost i čistotu.

Ema – Ema je internacionalno ime koje je vrlo popularno i lako se prilagođava različitim jezicima i kulturama.

Petra – Ime Petra, iako tradicionalno, ima suvremeni prizvuk. Ovo ime je često odabir roditelja zbog svoje snage i ljepote.

Odluka o imenu djeteta je vrlo osobna i često odražava kulturne, vjerske i obiteljske vrijednosti roditelja. Popularna imena u 2024. godini u Hrvatskoj pokazuju mješavinu tradicionalnih i modernih preferencija. Dok su neka imena stalno prisutna na popisima najpopularnijih, nova imena također pronalaze svoje mjesto zahvaljujući globalnim trendovima i kulturnim utjecajima.

Roditeljima se savjetuje da prilikom odabira imena za svoje dijete razmotre ne samo trenutnu popularnost, već i osobno značenje i dugoročni utjecaj koje ime može imati na dijete. Bez obzira na trendove, najvažnije je da ime koje odaberete za svoje dijete ima posebno značenje za vas i vašu obitelj.



Dijeljenje znanja i resursa

Dijeljenje znanja i resursa jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo pozitivno utjecali na živote drugih. Kroz dijeljenje, ne samo da pomažemo

Kako poboljšati pamćenje?

Postoje mnoge tehnike koje možete koristiti kako biste poboljšali svoje pamćenje. Kada pokušavate zapamtiti nešto novo, važno je da se fokusirate na ono što čujete